Wahai encik keli... kenapa 3 ekor yang lekat dikail?


Hari ini super penat, sebab semalam excited nak hidupkan Y-always-me ni sampai tidur lewat (langgar syarat tidur paling lewat jam 11).  Memang haru-biru bila jadual tidur kita terganggu dan hari ini lewat lagi (T__T). Jadi mari cepat-cepat habiskan entry malam ini nak cerita pasal ikan keli yang dikali petang tadi...

Excited bile Faheem(anak saya) ajak memancing, cacing terus digali dan kailnya memang dah ready. Baling kali pertama lupa baca Basmallah... ikan tersangkut, direntap...tapi tak melekat (hampa).. Next baca, memang sangkut tapi tilapia alhamdulillah.. dan seterusnya tilapia..dan tilapia.. dari awal dah set, nak ikan keli 10 ekor... bila yang naiknya tilapia, rasa frust menonggeng dan macam nak stop! (cepat betul putus asa - mana taknya, nyamuk dah jadi selimut badan... berbuluuuu rasa)

Kemudian datang rahmat dari Allah, ayah turun ke kolam ikan.. depan ayah mesti tak nak mengalah nak tunjuk hebat sangat memancing tapi menunggu-nunggu keli tak muncul tiba...

"Lewat petang ini time keli naik ni"

A'ahlakan...waktu terang2 saya mengail keli..memangla keli tak muncul. - Kesalahan Pertama : Tidak cukup ilmu

"Cuba baling kat tengah, kail keli kena jatuh bawah...keli makan bawah"

Patutlah, ikan tilapia je yang naik dari awal mengail, sebabnya jarak pelampung dan umpan pendek, jadi umpan tak turun hampir ke dasar kolam... - Kesalahan Kedua : Teknik kena betul

dan lepas tu, seekor keli selamat di rembat.... umpan cacing hampir habis, masa pula semakin jeles.... nyamuk dah jadi sweater! demi ikan keli... SABAR..

"tak dapat 10 ekor, 3 ekor pun jadilah" - saya set goals memandangkan maghrib sudah menjengah.

Lepas tu, keli kedua di rembat.... mula rasa syiok..  dan keli ketiga memang besar ..lepas tu? pasang umpan rasa disentap, tapi tak lekat... sampai sudahnya hampir 5-6 kali mencuba... tidak seekor keli yang dapat dikail... itulah namanya "Like Attracts Like"... Law of Universal Attraction... memang kita selalu lakukannya dalam tidak sedar. Jika kita mahu berjaya pastikan kita jelas apa yang kita mahukan... sebut dan bayangkan apa yang kita mahukan, kata-kata kita adalah doa dan Allah itu Maha Pendengar.. saya minta 10 ekor... tapi sebab saya frust rasa nak give up... saya tak dapat apa-apa... then datang ayah, dengan ilmu & teknik yang betul... saya minta 3 ekor keli.. 3 ekor lah yang saya dapat..

Jadi aplikasikan LUA/LOA ini dalam kehidupan kita, kita nak yang baik, minta yang baik dan fikirkan yang baik..barulah yang baik datang kedalam kehidupan kita. Jika kita sentiasa fikir yang negatif, minta yang negatif maka yang datang pada kita pun yang negatif sahaja..moga kisah saya hari ini menjadi pengajaran dan pembelajaran yang baik buat kita semua..


Salam sayang!

Mia-Si Ikan Keli :)
Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home

6 comments:

  1. lps ni byk rujukan ^_^ rumah s2u, blog baru ^_^

    ReplyDelete
  2. wah...ummie suda ada rumah baru...

    ReplyDelete
  3. terima kasih semua, jangan lupa follow ya..in shaa Allah penuh inspirasi penuh motivasi kisah kehidupan harian :)

    ReplyDelete
  4. kisah yang sungguh bermakna..selalu memasang impian yang tinggi tapi tersasar dalam tumpuan untuk fokus...dan kdg2 keyakinan pun goyah...sangat memberi pengajaran untuk saya...like attracts like...mekasih MIA

    ReplyDelete